az autós blog és podcast

Csak amennyire szükséged van

2022. augusztus 12. - GTV1986

Javában dúl a benzinpánik, töltőállomások zártak be, mások korlátozzák az eladható mennyiséget. Mindeközben azt lehet olvasni a vezető hírportálokon, hogy van elég üzemanyag, hogy ha mindenki csak annyit tankol, mint amennyire szüksége van. De mennyire van szükség? Mit jelent a szükség?

Aki motorizált járművel jár, annak mennyi üzemanyagra van szüksége? Evidens, hogy annyira, amennyit menni akar. Mindenki le tudja gyártani az okot, hogy neki éppen miért van szüksége üzemanyagra. Mert menni kell a gyerekért, be kell érni a munkába, ki van fizetve a nyaralás, sokat vásárol a boltban, stb. Ez lenne a szükség? Nem, kérem. Ez az igény

kep_2022-08-12_210920589.png

A szükség az, amit azért akarsz fedezni, hogy ne legyen nyomorult az életed. Kis túlzással; hogy életben maradj. Szükséged van a munkádra, hogy megélj, a gyereknek az iskolára, hogy tanuljon, a szabadnapokon a pihenésre, hogy ne menj tönkre pszichésen. Ezeknek megvan a minimális megvalósíthatósága, minden más már igény. El lehet jutni a munkába biciklivel vagy a helyijáratos busszal a városon belül, a gyereket is el lehet ezekkel az eszközökkel vinni oviba, isibe, pihenni pedig lehet otthon a kertben, vagy a közparkban, esetleg a kempingben. Megértem, hogy szívás, mert a buszon büdös van, a biciklizésben meg lehet izzadni, a sátor pedig kényelmetlen. 

A medencét tölteni, az autót birtokolni és tankolni, szállodában nyaralni (pláne külföldön), az igény. Ugyanakkor megnyugtatlak, hogy nem a te hibád, ha ezeket alapvetőnek gondolod. Az elmúlt 5-6 évben úgy szórták az embereknek a hitelt, mint ha nem lenne holnap. A többség jobban keres, mint akkor, mindenki kiszorított egy saját járművet, hogy ne szagolja az izzadt embereket a buszon, meg egyel jobb környéken lakik, hogy ne hallgassa az üvöltöző gyökér szomszédot. Sem a kormány, sem az iskolák, sem a haverok, sem a bankok (hahaha) nem mondták, hogy ha már ilyen jól keresel, akkor takarékoskodj egy kicsit (nem nagyon!), mert kelleni fog az a pénz később, amikor már nem megy olyan jól - azaz most. Egyenesen balek voltál, ha nem vettél, fogyasztottál, herdáltál, hiszen mindenki azt tette. Reklámok mondták, hogy neked jár a kettővel jobb kocsi, telefon, tévé, mint amit amúgy megengedhetnél magadnak. És még a hitelmoratóriumot el sem törölték. Akkor majd mi lesz, ha el kell kezdeni törleszteni az elmúlt évek herdálását? 

Soha nem láttam ennyi embert hobbiautót birtokolni, új autóval járni, horribilis összegeket alkatrészre, felújításra költeni. Az utóbbi 10 évben mindenki, aki kicsit is szereti a benzinszagot, az veterános, driftautós, sportkocsis, esetleg gyűjtő lett. Mibű'? Vajon szükségem van nekem az életben maradáshoz egy olasz sportkocsira? Pláne kettőre? Nincsen. Bohóckodó ganajkupacok vagyunk a világban - hogy egy klasszikust idézzek. Semmivel sem vagyok jobb, mint mások, nem a magas lóról beszélek.

De visszatérve az üzemanyagra és a tankolásra, akkor most mennyire is van szüksége valakinek? Igazából semennyire. Viszont azt nem mondhatják, hogy ne tankolj, hiszen akkor 700 Ft-os kávét és 1200 Ft-os hotdogot sem vennél a kúton, és csődbe mennének. Ilyen formán viszont, amíg tankolni járnak az emberek, annyit fognak tankolni, amennyire igényük van. 

Akad tehát baj a fejekben, nem is kevés. Arról nem is beszélve, hogy közel sem okoz akkora pánikot mondjuk a vízhiány, mint ha nem lehet valahol benzint kapni. A verdichtet mindenkire rábízom, és annak eldöntését is, hogy megérett-e már a világ a pusztulásra. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr1617906947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása