az autós blog és podcast

Így waxold az autódat!

2020. június 12. - GTV1986

Itt a hétvége, sütni fog a nap, így irány a ház elé szépíteni a szekeret! Miután megvettük a szép új autót, vagy felpolíroztuk a régit, érdemes rendszeresen waxolni a fényezést. Amellett, hogy kellemes látványt nyújt majd kedvenc négykerekűnk, védjük a felületet a különböző környezeti hatásoktól.

 

A waxolás az autó fényezésén található egyenetlenségek és karcok feltöltése valamilyen viasz alapú anyaggal - Coelho

 

Waxolni nem csak azért érdemes, mert szép, fényes felületet kapunk, hanem védjük a fényezést a karcoktól, a maró hatású anyagoktól, UV sugárzástól, stb. Nem mellesleg a por és a kosz is kevésbé tud megtapadni egy lewaxolt felületen. Fontos itt is a megfelelő anyagok kiválasztása. A viasz minőségét az határozza meg, hogy milyen magas a karnauba viasz tartalom az adott termékben. Minél magasabb, annál tartósabb lesz a végeredmény. Értelemszerűen minél tisztább minőségű a kemikália, annál drágább is lesz. Megközelítőleg 20.000 Ft-os összegért nagyon jó minőségű waxot lehet kapni.

Ideális wax sötét színekhez

Alapvetően kétféle színárnyalat létezik. Az alap, az kicsit sárgás színű, ami a sötét fényezésnek egy kicsit mélyebb színt ad. Ettől lesz igazán szép egy fekete, bordó vagy sötétkék autó. Ugyanez a hátránya is világos színek esetében, ugyanis egy fehér vagy ezüst színű autónál nem fogunk örülni, ha úgy fog kinézni a végeredmény, mint napszítta számítógép monitorok alsós korunkban a sulikönyvtárban. Világos színekhez tehát keressük a kimondottan világos waxot!

A waxolás menete nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, de lényegesen könnyebb, mint a polírozás. Először is, csak frissen mosott, teljesen pormentes, száraz felületet waxoljunk! Keresünk egy árnyékos parkolóhelyet, majd a lapos korong alakú aplikátorral szépen, körkörös mozdulatokkal, egyenletesen felhordjuk az anyagot, ügyelve arra, hogy ne túl vastagon tegyük ezt! A viasz UV-ra szárad, így nem lehet a napon használni, mert azonnal ráég a fényezésre. Miután körbekentük a kocsit, valószínűleg az az elem, amit elsőnek csináltunk, már kellően száraz a visszatörléshez. Ezt abból tudjuk, hogy már nem kenődik, hanem enyhén középszáraz, úgynevezett "ködös" a felület. Ekkor elővesszük a legpuhább mikroszálas kendőinket, és elkezdjük izomból masszírozni a felületet velük, hogy a fölös waxot letöröljük. Ugye milyen hasznos, hogy nem voltál bőkezű a felhordásnál?

Ha nem töröl már a kendőnk szépen, akkor telítődött, elő kell venni egy másikat. 3-4 kendő elegendő az áttörléshez. Amennyiben a teljesen vizes hatású felület a cél, úgy következik a szórówax. Ez általában valamilyen hígított verziója az előbbinek, de jobban terül, ezért képes feltölteni még a felhordott viasz egyenetlenségeit is. Ezeket pumpás flakonban kapjuk, felhordás után ha ködösre száradt, csak vissza kell törölni egy mikroszálassal.

Jó tanács, hogy a munka végeztével vidd ki a kocsit a napra, itt észre fogod venni, hogy hol nem törölted vissza rendesen, még mielőtt ráköt a fényezésre. Ezt követően le kell mosni az autót, és ha szépen dolgoztál, akkor a vízcseppek szép, szabályosan szaladnak le az autóról.

Szaladnak a cseppek :)

Mire figyelj?

 

- érdemes jobbféle waxot választani, színezék menteset, mert egy tégely nagyon sokáig elég, akár több autót is kiszolgál (Collinite, Autoglym, Meguiars, Carpro, stb) Teszkós waxokat felejtsd el!

- egy waxolást folyamatosan meg kell újítani, nagyjából 3 hónapot bír ki. Ha esős idő van, akkor kevesebbet.

- az autómosókban található wax az első esőig tart

- szélvédőre ne kejünk waxot, mert bár csábító lehet, de a fényt szórni fogja a felvitt viasz

- soha ne waxolj tűző napon! Ha mégis ráégett, denaturált szesszel átitatott ronggyal el tudod távolítani a felületről a rászáradt waxot.

 

Nincs más hátra, mint fényesíteni kedvenc verdánkat! Egy szép fényezésű kocsi a parkolóból is kitűnik, és igényes gazdára utal. A legnagyobb elismerés, mikor valaki megkérdezi a 16 éves autódról, hogy új-e. A nagy érdeklődésre való tekintettel mindenképp írok majd nektek egy cikket az extrább megoldásokról.

Ne felejts el lájkolni minket Facebookon, követni Instagramon.

Legújabb cikkünket olvastad már?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr6715805878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása