az autós blog és podcast

Hogyan vegyél alkatrészt?

2020. december 31. - GTV1986

A használt autó tulajdonosok egyik örök dilemmája: alkatrész kell, de honnan? Bizony, sok a buktató. Egyik oldalról a vadkapitalista vállalkozók zsíros tenyere, másik oldalról pedig a bontók Kusturica filmekbe illő világa fogad telepi csahos kutyával, és aranyfogat villantó, kétszínű mosollyal. Hogy lesz ebből jó alkatrész jó áron? Ez egy amolyan "tudd hogy értsd" írás lesz.

A Film A Day: Snatch (2000)

Első a keresés. Tudod, hogy milyen autód van? Dehogy is! Könnyű bemondani a bontósnak a telefonba, hogy a hármas bömbihez kéne hengerfej, kivéve, hogy lesz minimum 8 találat, és ebből csak egy lesz olyan, ami neked is jó. Ne restelld elővenni a forgalmit, alvázszám és motorszám, ez az alap, innen indulunk. A japán és olasz autósoknak viszont mélyebbre kell merülni a számtengerben, mivel ott egy modell uszkve 10 éves gyártása alatt többször is változtattak egy-egy alkatrészen, így a fenti két adathoz jönnek még a robbantott ábrák böngészése, majd azokból cikkszámok kibogarászása. Így fogod a legpontosabb találatot kapni, úgy mint 60671767 cikkszám teljesen egyértelműen az Alfa Romeo 166-os légzsák rendszerének oldalütközés érzékelője. Most, hogy tudod, pontosan mire van szükséged, jöhet az eladóval alkudozás.

60671767 Airbag control unit - Alfa Romeo 166

Este, mikor már család alszik, véreres kigúvadt szemekkel ilyeneket szoktunk bogarászni

Az új alkatrésznél nincsen gond, bemondod a cikkszámot, és kapod az újat. Ha nem stimmel, visszaviszed. Nem így a zugbontósnál! A rendes, cégszerűen autóbontóként üzemelő telepekkel nincsen feltétlenül ilyen gond, de sokan bontanak autót a családi ház udvarán, mindenféle adóelkerülés céljából pedig csak a Marketplace-en és a jófogáson árulnak. Itt résen kell legyél, mivel amit egyszer kivittél a kapun, azt már vissza nem veszik (tisztelet a kivételnek). Ha neten veszed, és nem akarsz úgy járni, mint Tommy és George baba a Blöff című filmben a lakókocsi vásárlás után, jól fotóztasd körbe az eladóval a portékát. Minden rögzítő pont megvan-e, sérülések vannak-e, stb. Ha - teszem azt - egy fényszórót vennél, akkor mindenképpen szereltesd ki az eladóval a bontandó járműből, hogy a hátulját is megnézhesd. 

Ha tuti a cucc, jöhet a fizetés. Azt tudnod kell, hogy mindenki ki akarja énekelni a pénzt a zsebedből, legyen az 1000 vagy 100.000 Ft, ezért még a trét is megpróbálják rád sózni. Neked kell résen lenned a fentieknek megfelelően, mert itt nincs becsület, meg igazság. Ha rosszat vettél, megszívtad, vehetsz másikat. A postai szállításnál van a jól ismert utánvét, és az előre utalás. Előre utalásnál ugye az a jóság, hogy olcsóbb a szállítás. Ugyanakkor ha egy mód van rá, akkor ezt kerüld el, és fizess többet az utánvétért, mivel ha egyszer elutaltad a pénzt, az eladónak baromira ráér feladni, hiszen a számláján van a zsé. Jó esetben csak 1-2 napot csúszik a feladással, rossz esetben nem kapod meg a terméket, és meglóg. Az utánvétnél pedig baromira sietni fog, hogy minél előbb a pénzéhez jusson. Mi a buktató az utánvétben? Az, hogy nem látsz bele a dobozba. Nem tudod, hogy az van-e benne, amit rendeltél, olyan állapotban van-e. Lepődtem már meg csomagbontás után, hogy a várva várt xenon fényszórók helyett sima halogén jött. Miután megírtam az eladónak, hogy akkor ezt visszapostáznám ,és visszakérném az árát, jött a már ismert duma a Blöffből:

Megnéztétek, oszt megvettétek nem? Többet nem tudok mondani. Látjátok ott azt a kocsit? Azt ajánlom üljetek bele és húzzatok el. 

De mi a tuti, bolondbiztos biznisz? Ha személyesen mész az alkatrészért. Persze így is rád sózhatnak valamit, ami kettővel rosszabb, mint a tiéd. Ne hagyd magad megdumálni! Keménynek kell lenni, mint a koporsószög. Ha valami nem kell, határozott nemet kell rá mondani. Ezen túlmenően sok kellemetlen percet megspórolhatsz magadnak, ha a célhoz közeledve azt látod, hogy földút vezet befelé, és romárióék fociznak az udvaron egy leszakított plüssmackó fejével. Gyors megfordulás, és angolosan távozás az ajánlott ilyenkor. 

Illegális autóbontó az udvarban | Kaposvár Most.hu

Bármennyire is óvatos vagy, néha bele fogsz futni a bukóba, főleg ha annyira keresel egy ritka alkatrészt, hogy már beképzeled a kaputelefonnal lőtt fotó megnézése után, hogy jó lesz az, és tuti zsírpapírba csomagolva, fűtött garázsban, letakarva tárolták azt az üszkös romot. Vettem így már karburátort, amit szerintem a kertben találtak mikor az eke kiforgatta a földből, illetve makulátlannak mondott generátort, amiből szétszedés után 2 marék jó magyar anyaföld jött ki a belsejéből. Néha belefutunk, ilyen ez a showbiznisz. Megnézted, oszt megvetted, nem? :) Ha téged is vertek már át neten vásárolt alkatrésszel, jöhet a sztori kommentben! Illetve ha megosztod a cikket, vendégem vagy egy baráti kézfogásra, Covid után. 

Ezzel a cikkel búcsúzom 2020-tól. Lácsó kuta, lácsó család! Na csocsesz dzsuker! Boldog Újévet kívánok mindenkinek!

Ne felejts el lájkolni minket Facebookon, követni Instagramon.

Legújabb cikkünket olvastad már?

A bejegyzés trackback címe:

https://korlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr5116366110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása