az autós blog és podcast

A Barnfind autókról

2021. január 23. - GTV1986

Ki ne ismerné a Barnhind fogalmát az autós világban mára? Ezek azok a jellemzően ritkaságnak számító autók, amit pajtákban találnak meg 10-20-30 év (vagy még több) állás után. Vegyesek az érzelmeim, ha ilyet látok, és lenne róla néhány keresetlen gondolatom.

Classic Cars: Is 2016 the End of the Barn Find?

Először is, egy barnfind autó nem csak annak a bizonyítéka, hogy milyen kincsek hevernek a világban, hanem annak is, hogy valakinek legalább egyszer az életben jól ment a szekér, és megengedhette magának, hogy megvegyen egy ilyen - akár használtan is szemmel láthatóan magas összeget érő - autót. Gondos gazdája is volt, hiszen ezeket többnyire szép állapotban teszik le, és úgy, hogy lehetőleg legkevésbé sérüljön (felbakolva, letakarva, stb).

Aztán ez a jól menés, jólét egyszer csak valamiért véget ér, de az autó nem eladva lesz, hanem félretéve, hogy majd ha egyszer újra jól fog menni, akkor tovább lesz használva. Sok esetben érzelmi kötődésből nem adják el ezeket a kocsikat, de előfordulhat anyagi megfontolás is, hogy egyszer majd sokat fog érni, vagy műszaki hiba is.

BARNFIND REVIVES MEMORIES OF STIRLING MOSS & SHEILA VAN DAMM AND THE FILM  “TO CATCH A THIEF”

Az újabb jólét viszont nem jön el, sőt, következik egy hosszú időszak, amikor megfeledkeznek az autóról.  Szomorú, de ez általában a tulajdonos halála miatt bekövetkező kaotikus örökösödési viták miatt következik be. Sok esetben az örökös nem is tudja mi áll a fészerben. A nagyfaternak valami öreg vasa, és dereng, hogy pici gyerekkorában még ő is ült benne talán egyszer, de igazából nem tudja mi az, milyen értéket képvisel. Többnyire az új gazdának sem jön el az a fajta jólét, hogy talpra állítsa a kocsit, vagy nem erre fordítja.

Végül a Barnfind felfedezése következik egy sasszemű műértő, rokon, barát, szerelő képében, aki felhomályosítja a tulajdonost, hogy bizony kincs lapul ott a szénabálák között. Ekkor jön az eladás, ami vagy hangos, és felkerül az internetre, vagy kézen-közön elmegy a kocsi valami ismerősnek.

Very British barnfind in the Netherlands › OldtimerDAILY

Összességében jó dolog találni így egy ilyen autót. Nagy öröm mindig felfedezni valamit, pláne ha az nekünk érték, a tulajnak meg csak nyűg. Azonban az autó legnagyobb állapotromlása mindig az állás következtében alakul ki, így a feltámasztásba csak vastag pénztárcával és pontos típusismerettel, alkatrészbázissal szabad belevágni, különben könnyen nálunk is a cseresznyefa alá kerül a kincs, amibe belefáradunk. Jócskán akad itthon is ilyen lelet, azonban a magyarok nem pajtába, hanem telepi garázsokban, falusi telek végében támasztják le egykori kedvenceiket, amik várják a feltámadást.

Te szerettél volna már lecsapni egy ilyen leletre? És ha igen, sikerült feltámasztani? Írd meg kommentben!

 

Ne felejts el lájkolni minket Facebookon, követni Instagramon.

Legújabb cikkünket olvastad már?

A bejegyzés trackback címe:

https://korlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr1016400190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása