az autós blog és podcast

A környezetvédelem nem létezik

2022. február 21. - GTV1986

Van ez a téma, hogy védjük a környezetet, ezért egyre tisztább kipufogó gázt eregetünk, hovatovább villanyautókba ülünk át mindannyian a végén. Alanyi jog lett autóval járni, és ezért úgy kompenzálunk az anyatermészet felé, hogy konnektorról tankolunk? Hogy van ez? 

 elektromos-auto-vasarlas-kedvezmenye.jpg

Amikor anno 17 évesen a B-s jogosítványt csináltam, mindig azt mantrázta az oktatóm, hogy nem az van, hogy vagyok én és a forgalom, hanem része vagyok a forgalomnak. Valahogy így van ez a természettel is, legalábbis kéne, hogy legyen, de nincs. A legtöbb ember úgy gondol rá, hogy vagyok én az életemmel, az egzisztenciámmal, a kocsimmal, a minél nagyobb lakásommal, aztán a természet meg az, ahol a mókusok, a pandák meg a delfinek laknak. De valahogy a természet ezt máshogy gondolja. Attól ugyanis nem lesz egyetlen méhecskének sem jobb, hogy az ember átül egy zöld rendszámos SUV-ba. De miért nem?

Először is, ahhoz hogy az ember bármit - beleértve az autót - birtokoljon, az ahhoz szükséges anyagokat ki kell szedni a földből, amihez kivágunk egy csomó erdőt, meg ilyenek. Aztán fel is kell dolgozni mindenféle vegyi eljárásokkal, aminek a melléktermékeit szépen - nyilván nagyon megszűrve meg minden - de kiengedjük a levegőbe meg a vizeinkbe, esetleg elássuk a földbe. Ezt követően a feldolgozott anyagot formálni kell és megmunkálni, tehát nagy energiákat megmozgatva olvasztjuk, forgácsoljuk, stb. Majd összeszereljük, legalább 3x feltesszük kamionra míg végül a végfelhasználóhoz jut. Miben más egy villanyautó? És most a töltését hagyjuk is, legyen csak a gyártása. Ahhoz még a mindenféle vasakon kívül még lítiumot is bányászni kell. Alapvetően van ezeken is gumiabroncs, meg némi textil odabent a rengeteg elektronikával együtt. 

cb17725-660x330-754x471-c-default.jpg

Az a baj, hogy az ember, mint faj környezetpusztító. Úgy akarunk a környezetért tenni, hogy közben azért járjunk jól. Pl lecseréljük a 100 évig bevált belső égésű motorokat villanymotorra, ami által kicsit kényelmetlenebb lesz a "tankolás", de ezzel aztán legyen elég! Baromi környezetbarát vagyok - gondolja a töltés közben kávét szürcsölgető nyárspolgár. Nem, a mai ember fogalmai szerint nem lehet egyszerre jól járni és környezetet védeni. Azért nem, mert a környezetvédelem azt jelenti, hogy nem fogyasztok. Nem veszem meg a villanyautót, így majd azt nem kell kibányászni, feldolgozni, megmunkálni, szállítani, eladni és használni. Egyszerűen értelmezhetetlen az, hogy mindenki csak annyit vegyen el, amennyire valóban szüksége van, mert az autó, az évente új telefon, az úszómedence, a mindenféle kőolaj származékokkal hőszigetelt kertvárosi villa az nem szükség, hanem igény.

A szükség az, amit egyes afrikai törzsek még ma is csinálnak, hogy valami faágból eszkábál egy kalyibát, meg van egy ruhája, hogy amivel eltakarja azt, amit nem akar mutogatni. Ez is csak addig összeegyeztethető a környezettel, amíg nem sok ember csinálja. Mert az emberek nagyon sokan vannak, túl sokan. Nincs egy természetes ellensége, ami fogyasztaná. Hiszen a mai kor polgára szerint az emberi élet szent, amit védeni kell, így még egy rendes véres autóbalesetet összehozni is nehéz, nem hogy levadásszon minket egy kósza leopárd az alföldön. 

262994-auto-zold-megoldas_775x400.jpg

És mindezek után most mi van? Meg kell venni a legújabb elektromos autót? Persze! Élvezd ki, addig amíg lehet, hogy aztán valami covid, szökőár vagy kóbor meteor vége megvédhesse a környezetet tőlünk, ahogy már oly sok amcsi filmben láthattuk. Lesz majd az a maroknyi ember, aki végül megmarad, talán ismét tud a környezettel együtt élni, és csak annyit elvenni, amire szüksége van. 

 

Ne felejts el lájkolni minket Facebookon, követni Instagramon, illetve Podcast adásainkat itt tudjátok meghallgatni.

Legújabb cikkünket olvastad már?

A bejegyzés trackback címe:

https://korlampa.blog.hu/api/trackback/id/tr417706210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása